Hovedseksjon

Oslofrokosten

Oslofrokosten

Middag for trengende

Helt fra 1885 hadde det vært middagservering for trengende elever i folkeskolen. Så ble det påpekt at noen elever gikk på skolen uten å ha spist frokost først, og at det gikk ut over læringen. Middagsmaten som ble servert var ikke egnet som første måltid for skolelever. Under første verdenskrig vedtok bystyret i Oslo derfor å bevilge penger til frokost til folkeskoleelvene. Denne frokosten besto av havresuppe med melk. Utdelingen av havresuppe fortsatte til 1928.

Foto: Bespisning Tøyen
Ukjent/Oslo Byarkiv 

 

Skolelegesjef Carl Schiøtz

Carl Schiøtz ble tilsatt som skolelegesjef i Kristiania i 1918 og medvirket sterkt til utvikling av viktige helsemessige og sosiale reformer, blant annet forbedring av skolebespisning. Undersøkelser av næringsinnholdet i maten barna fikk gjorde han bekymret. Schiøtz fikk derfor satt i gang forsøksklasser, blant annet ved Møllergata skole der elevene fikk servert annen mat. Han stilte tre krav til maten: Den skulle inneholde rikelig med kalorier, tilføre kroppen "alle kjente vitaminer" og endelig "gi kjever og tenner et kraftig arbeid".

Foto: Bespisning Møllergata skole
Ukjent/Oslo Byarkiv

 

Oslofrokosten innføres

På grunnlag av forsøket til Schiøtz ble sammensetningen av Oslofrokosten utviklet. Den bestod av en skonrok eller knekkebrød med margarin og brunost, grovt brød med pålegg som for eksempel ost eller torskeleverpostei, og en grønnsak eller frukt. Til drikke var det helmelk og en skje med tran. Forsøket ga så gode helsemessige resultater at Schiøtz tok opp arbeidet med å la skolefrokosten erstatte middagsmåltidet. I 1926 sa han følgende: "Kort og godt: Vi foreslår skolemiddagen ombyttet med en skolefrokost, minst likeså kraftig eller rettere sagt betydelig kraftigere enn den nuværende skolemiddag og forøvrig tilfredsstillende alle (ernæringsmessige) krav som vi har stillet".

I 1932 var skolefrokosten et faktum ved alle Osloskoler. Bedringen av skolebarns fysiske helse ble dokumentert og Oslofrokosten ble innført en rekke steder også utenfor Oslo. I tillegg vakte den oppmerksomhet utenfor landets grenser. Kun avbrutt av unntakstilstanden under andre verdenskrig fortsatte Oslofrokosten fram til begynnelsen av 1960-tallet.

Foto: Oslofrokosten på Huseby skole
Raabe/Oslo Skolemuseum

 

Kilder:

T. Storaas (2011) Osloskolens historie på 1900-tallet, Cappelen Damm. 

O. Alsvik (1996) Skoleoverlege Carl Schiøtz: Oslofrokostens far, Tobias 4/96.